anwb campings
Vacanceselect
acsi eurocampings
Suncamp
  • Veelzijdig campingaanbod
    Hoge vroegboekkortingen
    Geld-terug-garantie
vakantiediscounter

Campings in Roemenië

Roemenië is ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad van Roemenië is Boekarest. Roemenië kent door de rijke geschiedenis een verscheidenheid aan culturen en bezit nog veel ongerepte natuur. Het land heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Dwars door Roemenië loopt de bergketen, de Karpaten. Dit zorgt voor diverse landschapssoorten. Het hoogste punt van Roemenië is de top van de berg Moldoveanu (2544 meter) in het Făgăraş-gebergte. Het laagste punt is met 0 meter de Zwarte Zee.  Veel kampeervakanties concentreren zich vooral in het hartje van Roemenië, de regio Transsylvanië. De naam Transsylvanië is te herleiden tot “achter de bossen” waarmee het gebied werd aangeduid dat achter de wouden van Apuseni bergen zou liggen. Transsylvanië is samen met Boekarest het meest welvarende deel van Roemenië. Het zuiden van Roemenië bestaat vooral uit vlakte. Hier ligt ook de bekende Donaudelta. Deze delta is erg populair onder bij natuurliefhebbers. De delta is rijk aan vogels en vis. Het land grenst aan de Zwarte Zee met brede zandstranden. Veel Roemenen brengen hun vakantie hier door in een van de vele badplaatsen. Op deze pagina kun je meer lezen over kamperen in Roemenië. Hieronder kun je direct beschikbare campings bekijken bij onze partners.


Populaire gebieden
Bekijk bijvoorbeeld: Jud. Cluj, Jud. Neamt, Maramures en Roemenië.


Informatie over kamperen Roemenië

Deze site biedt o.a. een campinggids voor Roemenië. Er worden regelmatig campings opgeheven en er ontstaan mede door buitenlandse hulp ook veel nieuwe accommodaties, vaak in combinatie met een pension. Een trektocht langs Roemeense campings is zeker een ontdekkingsreis. Bestaat de camping nog, is het meer dan een trekkersveldje, hoe zijn de mensen, is er iets dat op sanitair lijkt? Een eigen toilet is vaak noodzakelijk. Wees voorbereid op een cultuurschok, maar een bezoek aan Roemenië kan ook een aangename verrassing zijn. Zorg bij het plannen van een reis dat er tijd overblijft om een andere camping te kunnen bereiken, mocht de accommodatie niet voldoen, of zelfs onvindbaar blijkt te zijn. De campings worden zelden van tevoren aangegeven. Onder de noemer camping wordt in Roemenië meestal ook een huisjespark of een pension verstaan. Ook in de officiële brochure van het Roemeens verkeersbureau wordt daar geen onderscheid in gemaakt. Bij het rijden over de kleine wegen in wat afgelegen gebieden, en op campings met gras op hellend terrein, kunnen in regenperiodes sneeuwkettingen goed van pas komen. Komt u op reis door Roemenië in ernstige problemen, kunt u contact opnemen met: www.sos-romania.ro e-mail: office@sos-romania.ro Gsm: 0729-091.885. Associatie SOS România – ţârile de Jos (SOS Roemenië- De Lage Landen) is een samenwerking tussen Nederlanders en Belgen die een informeel netwerk van vrijwilligers vormen, dat zich ten dienste wil stellen van landgenoten die in Roemenië met problemen te kampen hebben.

Autovakantie & snelweg
Sinds enkele jaren is een elektronisch “Rovinieta” (belasting vignet) voor auto’s in Roemenië verplicht. Verkrijgbaar aan de grens, bij Petrom, Rompetrol en Mol benzine stations. Kentekenbewijs laten zien voor het tarief. Wordt u aangehouden zonder de kassabon kost dat tussen de 80-120 Euro boete. Voor de veerdiensten over de Donau tussen Roemenië en Bulgarije wordt voor een camper +/- €60,- + €20,- havengeld gerekend. De veerdienst Calarasi-Silistra (Roemenië-Roemenië) is veel goedkoper. De vaste veerverbindingen Giurgiu-Ruse en Calafat-Vidin €8.- (april 2024). Via de (gratis) stuw bij de ijzeren poort (Porţile de Fier) naar Servië en daarna over een van de grensovergangen Servië – Bulgarije, bevalt ook goed.

Algemene landinformatie
In 2022 heeft Roemenië meer dan 20 miljoen inwoners. Van deze inwoners woont 55% op het platteland. De verwachting is dat de bevolking van Roemenië tot 2050 met 25% daalt tot 15,9 miljoen mensen.Naast Roemenen (89,5%) wonen er Hongaren, Oekraïners, Duitsers en Turken in Roemenië. Ook woont er een grote groep Roma (zigeuners) in Roemenië. We kennen allemaal de verhalen uit de media van Roemenen die door Europa trekken en allerlei crimineel gedrag vertonen. De criminaliteit in Roemenië is, in vergelijking met andere Europese landen, erg laag. Het gevoel van veiligheid is groot, zowel op het platteland als in de grotere steden. Volgens recente cijfers van de Europese Commissie kent Roemenië zelfs de laagste gewelddadige criminaliteit van Europa. Je kunt de campings dus prima verlaten en je spullen achterlaten in de tent, caravan of het huisje. Kamperen is veilig!

Taal en cultuur
De Roemeense taal behoort tot de Romaanse taalgroep en is verwant aan het Italiaans, Frans, Spaans en Portugees. Vooral in de schrijftaal is veel herkenning te ontdekken, voor degene die één van deze talen beheerst. Roemenië heeft een landklimaat met een korte strenge winter en een lange zomer en herfst. De natste maanden zijn mei en juni. Juli is de warmste maand, de temperatuur kan dan op sommige plaatsen oplopen tot 40 graden Celsius. In de hogere delen van de Karpaten zijn de temperaturen dan aangenamer. Op de hoogste toppen van het Făgăraş-gebergte ligt er van oktober tot ver in het voorjaar sneeuw.  De Roemeense munteenheid is de Leu, in meervoud de Lei. Dit wordt aangeduid met RON. De Lei is de laatste jaren redelijk stabiel. Als u iets koopt voor 100 Lei is dat ongeveer 25 Euro. Het terugrekenen van RON naar Euro’s is eenvoudig door het bedrag te delen door vier. In Roemenië is het muntgeld niks waard, je hebt al snel een hele stapel biljetten in je portemonnee. De Lei is niet buiten Roemenië te koop. Bij alle grenzen kan je Euro’s omwisselen in Lei maar vaak tegen een hoge prijs. Het is voordeliger om te pinnen. Zorg er aan het einde van de vakantie voor dat u niet teveel Lei meer over heeft, het is officieel verboden om Roemeense Lei terug te wisselen in Euro’s. Sommigen doen dit wel maar ook dan betaald u een hoge prijs. Het uitvoeren van Roemeens geld is ook verboden maar hier wordt niet op toegezien. In bijna elke stad en de grotere dorpen zijn tegenwoordig geldautomaten. Alleen in kleine dorpen en afgelegen streken is dit niet het geval. De automaten waar u terecht kunt zijn van verschillende Roemeense en internationale banken en herkent u aan het cirrus-logo. Hele grote bedragen pinnen is lastig, domweg omdat de automaat niet enorme ladingen biljetten ineens kan uitspuwen. In de grotere steden, bij de duurdere hotels en winkels accepteert men creditcards. Hoewel de creditcard meer in opkomst is, is dit betaalmiddel lang niet overal ingevoerd. 

Eten en drinken
Roemenen houden van lekker eten. Ze besteden veel tijd aan het bereiden van een maaltijd. Als er gasten zijn dan staat er altijd veel vlees op het menu. Het is voor Roemenen heel belangrijk dat gasten goed verzorgd worden en het ze aan niets tekort komt. Binnen een mum van tijd staat de hele tafel vol met warme en koude dranken en voedsel. Roemenen zijn nog heel zelfvoorzienend als het gaat om voedsel. Op het platteland heeft iedereen wel een eigen tuintje waarop ze paprika’s, komkommers, tomaten en andere groenten verbouwen. Ook heeft ieder gezin wel wat kippen, schapen, geiten of zelfs een koe rondlopen. In de steden is dat wat anders maar velen hebben wel familie in een dorp die alle heerlijkheden met hen deelt. In de authentieke dorpen bakken de vrouwen nog hun eigen brood. Favoriete gerechten zijn soepen met zure room en gegrilde mititei (worstjes van rund-, varkens- en schapenvlees). Hoewel er heerlijke wijnen te koop zijn maken alle Roemenen hun eigen wijn en sterke drank. Deze dranken worden rijkelijk geschonken en op alle momenten van de dag aangeboden. De sterke drank, ţuică, is heerlijk maar daarvan heb je snel genoeg. Sommigen hebben een speciale versie voor vrouwen, hier zit iets minder alcohol in.

Vakantie naar Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en heeft 2,4 miljoen inwoners. De stad lijkt welvarend. Alle straten worden gedomineerd door reclameborden en auto’s. De stad heeft echter ook de grootste populatie straathonden ter wereld, evenals duizenden straatkinderen en daklozen. Als je een hele middag de tijd hebt, is het openluchtmuseum is aanrader. Je vindt er enkele honderden huisjes uit heel Roemenië. De belangrijkste collectiestukken in het museum zijn een kerkje uit de Maramures, een paar windmolens en een paar ondergrondse huisjes. Een goed alternatief, voor als het weer slecht is bijvoorbeeld, is het nationaal historisch museum. Voor een paar dubbeltjes kun je er uren zoet zijn. Vooral de kelder met al haar goud is de moeite waard. Heb je iets minder tijd dan moet je in ieder geval beginnen bij Bulevardul Unirii, de meest indrukwekkende van heel Oost Europa. Aan het einde van de boulevard staat Casa Poporului (Huis van het volk), Ceausescu’s paleis. Dit paleis is het tweede grootste gebouw van de wereld (het Pentagon in de VS is het grootst). Om het paleis heen liggen grote boulevards die Ceausescu expres 2 meter breder heeft laten maken dan de Champs Elysees in Parijs. De boulevards, de regeringsgebouwen en het paleis hebben samen zo’n 3 miljard dollar gekost! Het project werd betaald met het budget van de overheid, waardoor het land op de rand van de afgrond werd gebracht. Je kunt voor weinig geld een rondleiding van ruim een half uur in het paleis krijgen. Voor fotograferen en filmen moet je wel flink wat centen betalen. ok Ceausescu’s graf is de moeite waard. Het graf is te vinden op de civiele Ghencea begraafplaats. Op het Plein van de Revolutie vind je het Roemeense atheneum (het concertgebouw), het senaatsgebouw waar Ceausescu z’n laatste toespraak hield en het koninklijk paleis waarin het kunstmuseum gevestigd is. Aan de boulevard naast het plein staat hotel Atheneé Palace, ook wel Hilton genoemd.