anwb campings
Vacanceselect
acsi eurocampings
Suncamp
 • Veelzijdig campingaanbod
  Hoge vroegboekkortingen
  Geld-terug-garantie
vakantiediscounter

Campings in Italië

Wanneer u kiest voor kamperen op camping in Italië, dan bevindt u zich onbetwist in één van de mooiste vakantielanden van Europa. In Italië treft u veel campings in toeristisch aantrekkelijke gebieden. Uw kampeervakantie is een avontuur op zich wanneer u verblijft op een camping in streken als Toscane en Umbrië. Op een camping aan de Adriatische kust kunt u heerlijk zonnen en relaxen op de langgerekte stranden. In Italië treft u steden als Napels, Rome, Venetië en Florence. U kunt deze eenvoudig in een dagtrip vanaf de camping bezoeken. Vele campings in Italië bevinden zich tussen imposante bergen, meren of aan de kust. U kunt genieten van cultuur, eten en drinken, zowel op als rond de camping. Wanneer u besluit te gaan kamperen op één van de vele prachtige campings in Italië weet u zeker dat u een geweldige kampeervakantie tegemoet gaat.


Populaire gebieden
Bekijk bijvoorbeeld: Agrigento, Alessandria, Ancona, Aoste, Arezzo, Ascoli Piceno, Asti, Bari, Belluno, Bologna, Bolzano, Brescia, Brindisi, Cagliari, Caltanissetta, Campobasso, Caserta, Catania, Catanzaro, Chieti, Como, Cosenza, Crotone, Cuneo, Fermo, Ferrara, Firenze, Foggia, Forlì-Cesena, Frosinone, Genova, Gorizia, Grosseto, Imperia, L’Aquila, La Spezia, Latina, Lecce, Livorno, Lombardia, Lucca, Macerata, Massa e Carrara, Messina, Modena, Monza e Brianza, Napoli, Novara, Nuoro, Ogliastra, Olbia-Tempio, Oristano, Padova, Palermo, Parma, Pavia, Perugia, Pesaro e Urbino, Pescara, Piacenza, Piemonte, Pisa, Pistoia, Pordenone, Potenza, Ragusa, Ravenna, Reggio di Calabria, Reggio nell’Emilia, Rimini, Roma, Rovigo, Salerno, San Marino, Sassari, Savona, Siena, Siracusa, Sondrio, Teramo, Terni, Torino, Trapani, Trento, Treviso, Trieste, Udine, Varese, Venezia, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Verona, Vibo Valentia, Vicenza en Viterbo.


Meer informatie over kamperen in Italië

Italië is één van de lidstaten van de Europese Unie. Het betaalmiddel is dan ook de euro. Vanuit Nederland zijn er twee belangrijke aanrijroutes. U kunt reizen via Zwitserland, door de Gotthardtunnel of via Oostenrijk en dan gaat u via de Brennerpas. De kans op file voor de Gotthardtunnel is wat groter. Het wegennet in Italië is uitstekend. In Italië, wanneer u op weg bent naar uw vakantiebestemming of camping, maakt u gebruik van de autostrada waar u tol voor betaalt. De maximumsnelheid op snelwegen is 130 km/uur, op autowegen 110 km/uur en buiten de bebouwde kom 90 km/uur.

Er zijn grote verschillen tussen kamperen op een camping in het noorden van Italië, dat rijk, meer verstedelijkt en geïndustrialiseerd is en kamperen in het zuiden, dat armer is en meer plattelands aandoet. Italië heeft een mediterraan klimaat, maar er zijn grote verschillen. Wanneer u kampeert op een camping in de bergen in het noorden kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen in uw tent of caravan. Overdag als de temperatuur hoog is, kan een verfrissende wind vanuit de Alpen aangenaam aanvoelen. Het zuiden van Italië is over het algemeen een stuk warmer; voor uw kampeerplaats kunt u genieten van echte zwoele Italiaanse zomeravonden (tip: bekijk ook alle campings in Verenigde Staten).

Italië heeft een aantal officiële feestdagen. Eén van de belangrijkste dagen om te onthouden wanneer u gaat kamperen in Italië is 15 augustus, het zogenaamde ‘Ferragosto’. Heel Italië is dan gesloten en de plaatselijke bevolking trekt en masse naar de stranden, meren en parken in de omgeving. Een goed idee om dan lekker te genieten van de zon en de rust voor uw tent of caravan, op uw eigen camping. De meeste winkels in Italië zijn gesloten tussen 12.30 en 15.30 uur, maar zijn in de avond vaak wel langer open. Ook de aanwezige supermarkt op uw camping zal dan hoogstwaarschijnlijk gesloten zijn, houdt u daar rekening mee! Wanneer het u te warm wordt voor uw tent of caravan en een verfrissende duikt wilt nemen in het verkoelende zwembad op de camping, vergeet dan niet uw badmuts op te doen: deze is verplicht in zwembaden in Italië!

Meer informatie over vakantieland Italië

Italië is één van de meest populaire vakantielanden van Europa. Het heerlijke klimaat, lekkere eten en een grote variëteit aan accommodaties van camping, agriturismo tot luxe villa dragen hier voor een groot deel aan bij. Het land heeft 58 miljoen inwoners, waarvan 2,5 miljoen inwoners wonen in de hoofdstad Rome. Het merendeel van de bevolking is Rooms-Katholiek en het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Italianen.

In het Noordwesten grenst het land Italië aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk en in het Noordoosten aan Slovenië. De afstand van het noorden naar het zuiden is ongeveer 1200 km en de afstand van de westkust naar de oostkust tussen de 54 en 170 km. De eilanden Elba, Sardinië en Sicilië zijn ook onderdeel van de Italiaanse republiek. En groeien uit tot steeds aantrekkelijker gebieden voor een kampeervakantie met de prachtigst gelegen campings.

De geschiedenis van het land

De geschiedenis van Italië gaat terug tot ver voor de Romeinse tijd. In het verleden bestond het land Italië zoals wij dat nu kennen nog niet. Er waren allerlei stadsstaten en -staatjes die elkaar bevochten. Garibaldi lukte het in 1861 het onafhankelijke koninkrijk Italië te vestigen (in vrijwel elke stad komt u wel een Via Garibaldi tegen). In 1929 kwam de verzoening tot stand tussen de Italiaanse staat en de Rooms-Katholieke Kerk. Na de tweede wereldoorlog, in 1946 werd Italië een republiek.

Regio’s

Het land is opgedeeld in 20 zogenaamde ‘regione’ (o.a. Toscane, Umbrië, Le Marche, Piemonte). Belangrijke grote steden die het absoluut waard zijn te bezoeken, zijn Rome, Milaan, Napels, Turijn en Florence. Aan kunst geen gebrek! Het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld ‘Vaticaanstad’, de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk, is ook zeer zeker een bezichtiging waard. Vaticaanstad en vele grote steden, zijn per trein vaak goed te bereiken vanaf het treinstation in de omgeving van uw camping.

Taal

De belangrijkste taal is uiteraard het Italiaans, maar in de provincie Bolzano, in het uiterste noorden, wordt Duits gesproken. In delen van Piemonte en Valle d’Aosta is Frans de voertaal. Verder zijn er tal van dialecten. In de toeristische gebieden en op uw camping kunt u zich vaak redelijk verstaanbaar maken in het Engels. Toch is het raadzaam enkele Italiaanse woorden tot uw beschikking te hebben d.m.v. bijvoorbeeld een klein woordenboekje. De Italiaanse bevolking zal dit zeer waarderen en u, desnoods met handen en voeten, graag te woord staan!

Een land vol cultuur

Italië heeft een zeer rijke cultuur, dat zult u zeker gaan merken als u kiest voor een kampeervakantie in Italië. Met uw eigen tent of caravan als thuisbasis kunt u zich eenvoudig laten onderdompelen in de Italiaanse cultuur. Iedere stad of dorp in de nabijheid van uw camping kent zo zijn eigen tradities en (eet)feesten. Sommige van deze evenementen zijn al eeuwen oud. Zo kent de prachtige Toscaanse stad Siena de jaarlijks terugkerende ‘Palio di Siena’, in deze paardenrace strijden de zeventien wijken van Siena (contrada’s) tegen elkaar. In Venetië vindt elk jaar op de eerst zondag van september de ‘Regata Storica’ plaats, een optocht te water met de prachtigste vaartuigen en bemanning in traditionele kledij. Iedere regio in Italië heeft zo zijn eigen folklore, dus waar u ook kampeert in Italië of op welke camping u ook staat, er is altijd een evenement in de omgeving te vinden.

Verdiept u zich liever in de talrijke kunstschatten die dit land bezit en bezoekt u graag musea, dan is een vakantie in Italië een absolute aanrader. Er zijn vele campings te vinden waarvandaan u eenvoudig dagtrips kunt ondernemen naar de prachtigste steden. Florence, Rome, Napels, welke stad u ook bezoekt, u zult overweldigd worden door de prachtigste bouwwerken. Namen als Michelangelo, Leonardo da Vinci en Giotto hebben zoveel bijgedragen aan deze rijke cultuur van schilderijen, beelden, fresco’s.

De sportieve kampeerders onder ons weten natuurlijk dat in Italië voetbal de belangrijkste sport is. Er zijn vele grote voetbalclubs als AC Milan, Inter Milan, Lazio Roma. Kampeert u op een camping in de buurt van één van deze grote clubs, combineer dan een dagtrip met een bezoek aan zo’n imposant voetbalstadion. Italië kent ook de Italiaanse tegenhanger van de Tour de France, namelijk de Giro d’Italia (de ronde van Italië). Misschien bent u toevallig wel tijdens dit grootschalige evenement in de buurt aan het kamperen?

De Italiaanse keuken op de camping

De Italiaanse keuken is een zeer belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur. Wanneer u gaat kamperen in Italië zult u dit ongetwijfeld gaan opmerken in een van de vele restaurants, trattoria´s of gewoon op uw eigen camping. De Italiaanse keuken is gevarieerd, voedzaam, gezond én bestaat uit veel meer dan pasta en pizza. Per regio kan de traditionele keuken nogal verschillen. Als u bijvoorbeeld kiest voor een camping op Sicilië zult u merken dat de Siciliaanse keuken veel Arabische invloeden bevat. Wanneer u kampeert op een camping in het Alpengebied, in het noorden, vindt u stevige ‘boeren’ kost zoals polenta, stevige soepen en brood. Elke streek, stad en zelfs dorp kent zijn eigen specialiteiten en typische gerechten. Informeert u hiernaar op de camping; zij kunnen u ongetwijfeld vertellen wat de specialiteiten van het gebied zijn. En als u een dagje geen zin heeft om te koken bij de tent of caravan, kunnen ze u op de camping vertellen waar u het beste terecht kunt voor een goede Italiaanse maaltijd.

Voor een echte uitgebreide Italiaanse maaltijd wordt de tijd genomen, heel veel tijd.

 • Voor de maaltijd wordt begonnen met een aperitivo (een alcoholisch drankje vergezeld met wat lekkere hapjes).
 • De maaltijd begint met een antipasto, een koud voorgerecht bedoelt om de eetlust op te wekken.
 • Hierna volgt ‘i primi’, het warme voorgerecht, vaak een pasta.
 • Het hoofdgerecht ‘i secondi’ bestaat uit vlees of vis. Vergezelt van ‘contorni’ (een bijgerecht) zoals groenten en aardappelen. Deze contorni wordt in een Italiaans restaurant apart besteld.
 • De maaltijd wordt afgesloten met een ‘dolci’. Dit kan een zoet nagerecht zijn, maar ook regelmatig een kaasplateau of fruit van het seizoen.
 • Na de maaltijd volgt vaak een ‘caffè o digestivo’, oftewel een middeltje om de spijsvertering te helpen na zo’n uitgebreide maaltijd. Dit kan een grappa of een limoncello zijn, al naar gelang de regio waar u kampeert.

Italië wijnland

Italië is het land van de wijn bij uitstek. Leest u, wanneer mogelijk, van te voren thuis over de wijnen die u zult vinden in het gebied waar u straks kampeert. In bijna elke regio wordt wijn gemaakt, van vele verschillende soorten druiven. Een bekende wijn is de Chianti Classico, welke komt uit het oorspronkelijke gebied tussen Florence, Siena en Arezzo. Dit gebied is met zijn lengte van 160 km groter dan de Franse wijnstreek Bordeaux. Maar ook de rode wijnen van de blauwe druif Montepulciano en Sangiovese afkomstig uit Toscane, zijn alom bekend.

Het zonnige, warme en droge klimaat zorgt ervoor dat de druiven rijk zijn aan suiker. Hoe zuidelijker je komt, hoe warmer het er wordt, waardoor de wijnen over het algemeen zoeter zijn. De likeurachtige dessertwijnen komen dan ook meestal uit het zuiden. Het noorden van Italië kent met name de wat lichtere, elegantere witte wijnen. Bezoekt u eens vanaf uw camping één van vele wijnhuizen. De eigenaren kunnen u alles vertellen over de wijnen van de regio én uiteraard laten proeven.Vaak worden er vanaf u camping ook excursies georganiseerd naar een van deze wijnhuizen of proeverijen. En neem een paar goede wijnen mee naar huis, zodat u bij thuiskomst nog even kunt nagenieten van uw fantastische kampeervakantie in Italië!

De natuur van Italië ontdekken

De natuur in Italië is ontzettend gevarieerd. Bergen, meren, strand en zee, eilanden, de glooiende Toscaanse heuvels, u kunt het allemaal vinden in de omgeving van de door u gekozen camping. In het noorden vindt u veel campings in de drie bekendste gebergtes, namelijk de Apennijnen, de Alpen en de Dolomieten. Spectaculaire uitzichten gegarandeerd! Vaak zelfs vanaf de plaats van uw eigen tent of caravan op de camping.

Ook kent Italië vele prachtige meren. In het Noorden van Italië het Gardameer (het grootste meer van Italië), het Lago Maggiore, het meer van Lugano, of wat zuidelijker het meer van Trasimeno en Bolsena. Er zijn vele campings te vinden rondom deze meren van Italië. Een kampeerplaats aan of in de buurt van een meer is ideaal voor de watersporters onder ons. En ook als het erg warm is, is het heerlijk om uw plek voor de tent of caravan even te verlaten voor een verkoelende en verkwikkende duik in het meer.

De Italiaanse kustlijn (ca. 7500 kilometer lang) is omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur aan de kust tussen de 25 en 30 graden. Wilt een kampeerplaats in de buurt van het strand en de zee? Ook dan behoort kamperen in Italië tot één van de beste opties. Hier vindt u campings in overvloed. De natuur in de kustgebieden is bijzonder divers; Emilia Romagna (aan de Adriatische Zee in het noorden), waar de rivier de Po doorheen stroomt is vlak met veel landbouw (rijstvelden!). Het Po-deltapark is één van de belangrijkste waterrijke natuurgebieden van Europa. Zeer geschikt voor het maken van fietstochten vanaf uw camping.
Of wat dacht u van Puglia in de hak van Italië, ook aan de Adriatische Zee, maar totaal verschillend van het noorden. Dit is een zeer vruchtbare streek, verantwoordelijk voor een groot deel van de Italiaanse pasta, olijfolie en citrusvruchten. De kustlijn is bezaaid met grotten en rotsen. Ideaal wanneer u houdt van kamperen op een camping in nog niet ontdekte, minder toeristische gebieden.

Wereldberoemd is natuurlijk het glooiende heuvellandschap met uitgestrekte wijngaarden van Toscane en Umbrië. Wie kent niet de verstilde plaatjes van een authentiek Italiaans agriturismo op een heuveltop omringd door eeuwenoude cypressen? In dit gebied zijn ook veel campings te vinden, zowel in het binnenland als aan de Toscaanse kust. Vanuit hier kunt u de prachtigste steden bezoeken, Florence, Pisa, Lucca, Siena, allemaal goed bereikbaar vanaf uw camping.

Wat is er allemaal te doen op campings in Italië?

Wanneer u op kampeervakantie bent in Italië, kunt u verzekert zijn van voldoende mogelijkheden eropuit te trekken met de gehele familie. Voor gezinnen met (jonge) kinderen zijn er in de omgeving van uw camping tal van speel-, water- en natuurparken te vinden, zoals bijvoorbeeld het grootste attractiepark van Italië ‘Gardaland’ aan het Gardameer (Peschiera del Garda) of in Toscane het beroemde Pinocchio Park (Collodi). Bij de receptie van uw camping kunt u altijd informatie vinden over attractieparken in de nabije omgeving van de camping.

Sporten en activiteiten
Voor de sportieve kampeerder zijn er tal van mogelijkheden. Wanneer u kampeert op een camping in de bergen in het noorden van Italië, kunt u bijvoorbeeld raften en kajakken in tal van prachtige, soms woeste riviertjes. U kunt geweldige fietstochten maken vanaf uw camping door het liefelijke, heuvelachtige landschap van Umbrië en Toscane als wel in de omgeving van de Italiaanse meren als het Gardameer of Lago Maggiore. Ook golfliefhebbers kunnen aan hun trekken komen in Italië; er zijn voldoende mogelijkheden om in de buurt van uw camping een golfbaan te vinden en daar een balletje te slaan.

Kunst en cultuur is overal
Het kan natuurlijk zijn dat u geen zin heeft in al deze sportieve activiteiten en liever wat cultuur opsnuift in de omgeving van uw camping. Ook dan bent u in Italië op de juiste plek. Genoeg prachtige dorpjes en steden wanneer u kiest voor kamperen in Italië. In de omgeving van de camping is altijd wel een mogelijkheid om van het heerlijke Italiaanse leven te proeven. Er is zoveel bewaard gebleven van al die prachtige oude gebouwen, de vele kerken en musea. In Italië vindt u ook tal van indrukwekkende kastelen die een bezichtiging waard zijn. Alles ademt geschiedenis om u heen! En dit alles binnen handbereik van uw kampeerplaats!

Campings aan het strand
Wilt u genieten van een heerlijke, ontspannen strandvakantie, dan zijn er tal van campings te vinden aan de kilometers lange kust van Italië. Een aantal campings bevinden zich letterlijk aan het strand, zodat u zo vanaf uw tent of caravan met uw handdoek en zonnebrandcrème onder uw arm naar het strand slentert. Vaak is dit een stuk privé strand van de camping.
Er zijn campings te vinden aan of in de buurt van brede, uitgestrekte stranden, ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, zoals aan de Toscaanse kust.

De mooiste plekjes aan het water
Zoekt u een camping in de omgeving van kiezelstranden in rotsachtige baaien met een azuurblauwe zee? Dan kiest u voor een onvergetelijke kampeervakantie in Campanië (Costiera Amalfitana). En ook de stranden aan de Italiaanse meren, of op één van de eilanden als Sardinië zijn onder kampeerders zeer intrek. Eén van de meest bezienswaardige kusten is De Italiaanse Rivièra ofwel Bloemenrivièra. Het ontleent zijn naam aan de weelderige bloemenpracht die zo kenmerkend is voor dit gebied. Vele campings zijn hier te vinden. Naast het strand, vindt u aan de Bloemenrivièra, officieel de Ligurische Kust, vele leuke kustplaatsjes en een divers aanbod aan natuurgebieden en culturele bezienswaardigheden. Een gebied dat uitermate geschikt is voor een kampeervakantie. Bent u meer een type voor het bruisende Italiaanse nachtleven gecombineerd met zon, zee en strand? Kiest u dan voor kamperen in de buurt van Rimini. U vindt altijd wel dé perfecte camping aan de langgerekte, zeer diverse kust van Italië!