anwb campings
Vacanceselect
acsi eurocampings
Suncamp
  • Veelzijdig campingaanbod
    Hoge vroegboekkortingen
    Geld-terug-garantie
vakantiediscounter

Tips voor het inladen van de caravan

Wanneer u de caravan gaat inladen, moet u een aantal dingen in ogenschouw nemen om overbelading tegen te gaan. Het is altijd belangrijk alle bagage gelijkmatig te verdelen. Zorg bij het inladen voor een gelijke wieldruk door de linkerzijde en de rechterzijde van de caravan even zwaar te beladen. Plaats zware spullen zo laag bij de as als mogelijk. Zorg bijvoorbeeld dat het reservewiel in een houder onder de caravan komt te liggen. De lichte spullen, bijvoorbeeld kleding en handdoeken, kunnen dan in de bovenkasten geplaatst worden. Mocht u boven de as te weinig ruimte hebben voor bagage, dan kunt u kratten op de vloer plaatsen. De kratten kunt u vullen met zaken als levensmiddelen of andere dingen die zwaar zijn. Om te voorkomen dat de kratten gaan schuiven moet u ze vastmaken. U kunt bijvoorbeeld sjorbanden of een anti-slip mat daarvoor gebruiken. Bekijk ook deze tips van Ohra voor het veilig inpakken van de caravan.

Gewicht van de trekauto

Een deel van de zwaardere bagage kan ook in de trekauto worden geplaatst. U moet dan wel rekening houden met het maximale laadvermogen van de combinatie trekauto en caravan. Denk hierbij ook aan passagiers en kogeldruk. De kogeldruk mag niet te laag zijn, omdat de kans op onvoorspelbaar gedrag van de combinatie dan te groot wordt. De druk moet u voor vertrek controleren en wanneer dat nodig is, moet u de disselbak verzwaren door zware bagage of een gevulde watertank.

Overigens moet u goed opletten dat de trekauto niet te ver doorzakt, ook al is de kogeldruk goed. Een verminderde voorasdruk kan de achterkant van de auto laten doorzakken en stabiliteit verminderen. Ook kan hierdoor het neuswiel van de caravan in aanraking komen met het wegdek. Bij zwakke autovering is het verstandig hulpveren te plaatsen of de hoofdveren te vervangen. Zie ook het artikel over hulpveren.

Zekerheid met schokdempers

Wilt u helemaal zeker zijn dat u niet in de problemen komt met een caravan achter uw auto, zorg dan voor montage van schokdempers in de caravan. Vooral caravans die regelmatig tot het maximale laadvermogen worden beladen kunnen deze extra hulpmiddelen goed gebruiken. Het weggedrag wordt verbeterd en de schokdempers ontzien de vering van de trekauto.

Plaats een reactie