anwb campings
Vacanceselect
acsi eurocampings
Suncamp
 • Veelzijdig campingaanbod
  Hoge vroegboekkortingen
  Geld-terug-garantie
vakantiediscounter

Wat is een caravanverzekering?

Sommige caravanners vragen zich zelf af waarom een caravanverzekering? Jou caravan is een luxe bezit, je gebruikt dit namelijk alleen voor je vakantie en verder gebruik je hem een groot gedeelte van het jaar niet! Maar waarom zou je de caravan nou moeten verzekeren?

Heb ik een caravanverzekering nodig?

Als je met de caravan onderweg bent is er eigenlijk niks aan de hand als je geen caravanverzekering hebt. De caravan is namelijk gekoppeld aan de auto, en dan valt je caravan onder de verplichte WA verzekering van de auto. Maar op het moment dat je de caravan lost koppelt en deze netjes op zijn plek zet word het anders. De caravan is dan geen onderdeel van je auto en valt onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren(AVP). Maar als de meeste schade is gedekt door andere verzekeringen waarom zou je dan überhaupt een caravan verzekering nemen? Alle schade die de caravan veroorzaakt bij andere is gedekt, maar wordt de schade aan jou caravan ook gedekt? Het antwoord hierop is nee! Omdat de meeste caravans vrij duur in aanschaf zijn, kan het verstandig zijn om de caravan ook te verzekeren met een caravanverzekering.

Waar kan je een caravan verzekering afsluiten?
Je kunt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een caravanverzekering afsluiten. Maar wat zijn nou de belangrijkste zaken die verzekerd moet zijn? Het lijstje hieronder geeft een aantal aspecten weer waarvoor je een polis kunt afsluiten:

 • Diefstal
 • Brand
 • Storm
 • Verkeersongevallen
 • Eventueel (inventaris)

Verzekeringspakketten camper/caravan/vouwwagen

Als je op vakantie gaat is het belangrijk dat je een goede verzekering hebt afgesloten voor je camper, caravan of vouwwagen. Want we gaan er natuurlijk niet vanuit, maar stél dát er onverhoopt toch iets mee gebeurd dan weet je in ieder geval zeker dat je goed verzekerd bent! Een camper, caravan- of vouwwagen verzekering afsluiten vergt enig onderzoek. Uiteraard kun je de gewenste verzekering helemaal naar eigen wensen samenstellen. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je inboedel te verzekeren. Hieronder vind je de basisbeginselen van de verzekering en aanvullende verzekeringen. Meer informatie lees je ook op de website van NKC, de grootste camperclub van Europa

Verschillende soorten dekking voor de caravan

Als je een camper, caravan- of vouwwagen verzekering afsluit moet dit minimaal een WA- dekking hebben. Dit houdt in dat als jij schade aan anderen toebrengt, je hiervoor verzekerd bent. Mocht je dit niet genoeg vinden dan kun je altijd nog uitbreiden naar een ‘beperkt casco verzekering’ waarin je verzekerd bent voor onder andere brand, diefstal of ruitschade + de schade die je aan anderen toebrengt. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn dan kun je de meest uitgebreide ‘volledig casco verzekering’ nemen. Hierin ben je verzekerd voor vrijwel alle schade + schade die je aan anderen toebrengt. Mocht je de ‘volledig casco verzekering’ nemen dan kun je deze ook nog uitbreiden met een ‘nieuwwaarde garantie’ of ‘aanschafwaarde garantie’.

 •  Nieuwwaardegarantie: Heb je je camper, caravan of vouwwagen nieuw gekocht? Dan krijg je met de nieuwwaardegarantie (na diefstal of total loss) in de eerste 5 jaar de volledige nieuwwaarde uitgekeerd. Na de 5 jaar wordt er gerekend met een afschrijvingspercentage.
 • Aanschafwaardegarantie: Heb je je camper, caravan of vouwwagen tweedehands gekocht? Dan krijg je met de aanschafwaardegarantie (na diefstal of total loss) in de eerste 3 jaar de aanschafwaarde uitgekeerd. Na de 3 jaar wordt er gerekend met een afschrijvingspercentage.

Plaats een reactie