anwb campings
Vacanceselect
acsi eurocampings
Suncamp
 • Veelzijdig campingaanbod
  Hoge vroegboekkortingen
  Geld-terug-garantie
vakantiediscounter

Gasfles meenemen naar de camping

Een gasslang en drukregelaar heb je nodig om te kunnen koken op de camping. Of je nu een gasfles meeneemt op vakantie of dat je een gasfles hebt die je thuis gebruikt bij bijvoorbeeld de BBQ” lees de onderstaande tips eens rustig door voor een veilig gebruik. Gasflessen of ruilen kan bij campingwinkels zoals De Wit.

Veilig gebruik van de gasfles op de camping

Verkeerd gebruik van of verkeerd omgaan met een gasfles kan zeer gevaarlijk zijn. Lees hieronder onze tips en adviezen over het veilig gebruiken van campinggas:

Transport van een gasfles

 • Altijd rechtop (met de kraan naar boven) en zorg dat de fles goed vast staat.
 • Zorg ervoor dat de kraan compleet gesloten is. Ook als deze “leeg” is.
 • Zorg voor voldoende ventilatie. Laat de fles niet onnodig in een voertuig staan.
 • Rook niet en pas op voor vuur. Ook het afzetten van de motor van uw voertuig is aangeraden bij het laden en lossen van de gasfles(sen).

Plaatsing van de gasfles

 • Plaats een gasfles nooit in de buurt van een warmtebron (zoals open vuur of een kachel) of in direct zonlicht.
 • Een gasfles dient altijd rechtop gezet te worden en graaf deze niet in.
 • Plaats de gebruikte EN ongebruikte gasfles in een ruimte die goed geventileerd is.
  Indien u een gasfles monteert in de disselbak van uw caravan dient deze voorzien van een geopend vloerrooster. Gas is zwaarder dan lucht en zal zich hierdoor niet ophopen in de disselbak.
 • Indien mogelijk: plaats een gasfles buiten.

De drukregelaar

Een gasdrukregelaar zorgt voor een juiste werkdruk van constante druk voor de aangesloten apparatuur. Dit is noodzakelijk aangezien de druk in een gasfles enkele 100en malen hoger is dan de druk die nodig is om de apparatuur te laten werken. De exacte druk in een gasfles is afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. Hoe warmer de omgeving, hoe hoger de druk is in de fles.

Soorten drukregelaars
Globaal zijn er drie soorten drukregelaars:

 1. Gasdrukregelaar voor Campingaz flessen. Deze regelaars zijn leverbaar in 30 en 50 mbar, afhankelijk van de apparatuur die u gebruikt.
  Deze gasdrukregelaar wordt bovenop een Campingaz fles geschroefd en kan alleen op de blauwe Campingaz flessen gebruikt worden.
 2. Universele drukregelaars. Deze regelaar wordt gebruikt op de stalen en kunststof propaan gasflessen en is leverbaar in 30 en 50 mbar, afhankelijk van de apparatuur die u gebruikt.
  Een universele drukregelaar wordt aan de gaskraan van de gasfles gedraaid.
 3. Universele drukregelaars met afblaasventiel. Deze drukregelaar is hetzelfde als een universele drukregelaar, maar dan met afblaasbeveiliging. Dit type regelaar is verplicht bij gebruik in camper, caravan, (vracht)wagen en vaartuig met afgesloten gasbun. Gebruik nooit een drukregelaar met afblaasventiel bij een open verbranding zoals bij kachels en barbecues!

Gasdruk
Voor de aangesloten apparatuur is het zeer belangrijk dat de gasdruk van de regelaar overeenkomt met datgene wat het apparaat nodig heeft om te werken. De mogelijkheden zijn 30mbar en 50mbar.

Vervanging / onderhoud
Zorg dat de gasdrukregelaar vast aangedraaid zit op de gaskraan en voorkom beschadiging van de schroefdraad. Draai de drukregelaar niet handvast maar echt vast met de juiste steeksleutel. Vervang de gasslang en drukregelaar regelmatig. Aangeraden wordt om minimaal elke 3 jaar een gasslang te vervangen en elke 5 jaar een drukregelaar. Uiteraard ook als er tekenen zijn van slijtage! Let op: in andere landen zoals Kroatië, Portugal of Luxemburg kunnen er andere regels gelden.

Plaats een reactie